Μη κατηγοριοποιημένο

“Οριογραφίες” – Γ’ Βραβείο στον Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό

Παρουσίαση της νικητήριας πρότασής μας “Oriographies”, από το αρχιτεκτονικό διαδικτυακό περιοδικό Archetype.

 

Ο χώρος της μελέτης γίνεται αντιληπτός ως το σημείο ‘’πλέξης’’ ποικίλων μορφολογικών στοιχείων, που χαρακτηρίζουν την πόλη και τις μνήμες των κατοίκων της. Η συνύπαρξη, με την πάροδο του χρόνου, πολλών πολιτισμικών κοινοτήτων αποκαλύπτεται μέσα από τα ορατά ίχνη τους στην αρχιτεκτονική της πόλης, συνθέτοντας την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά της: Οι νεοκλασικές κατοικίες, οι αγορές και οι συναγωγές της εβραϊκής κοινότητας, οι θρησκευτικοί χώροι όπως τα τζαμιά, οι μιναρέδες και τα χαμάμ της μουσουλμανικής κοινότητας, μαζί με τα προγενέστερα βυζαντινά και ρωμαϊκά αρχιτεκτονήματα, συνθέτουν ένα πλούσιο μωσαϊκό το οποίο χαρακτηρίζει την ιδιαίτερη ταυτότητα της Θεσσαλονίκης, ενώ αποτελούν, ταυτόχρονα, σημεία αναφοράς για τη μελέτη.

Στόχος της πρότασης είναι, η παλιά παραλία της πόλης, διατηρώντας την ιστορικότητά της, να γίνει πιο εύκολα προσβάσιμη για το ευρύ κοινό και να φιλοξενήσει ποικίλες νέες δράσεις, συστήνοντας έναν νέο δημόσιο χώρο στο ιστορικό κέντρο. Η επέκταση λειτουργεί ως το σημείο όπου το αστικό συναντάει το φυσικό, ο άνθρωπος έρχεται κοντά στη θάλασσα, τη φύση και την ιστορία μέσω “θραυσμάτων” της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της πόλης. Η σχέση στεριάς-θάλασσας επαναπροσδιορίζεται και έτσι διαμορφώνεται ένα νέο όριο –μια νέα ‘’γραμμή’’ πάνω στο παράκτιο τοπίο.

Η έννοια του ορίου και της μνήμης αποτέλεσαν τις βασικές κατευθύνσεις για την ανάπτυξη των αρχιτεκτονικών αρχών της πρότασης.

 

Μελετητές: Στεφανάκης Δημήτρης, Αρχιτέκτων Μηχανικός – Studio 99, Μουσμουλίδης Αθανάσιος, Αρχιτέκτων Μηχανικός – MID STUDIO, Παπακώστα Άρτεμις, Αρχιτέκτων Μηχανικός

Στατική Μελέτη: Σκορδάς Δημήτριος, Πολιτικός Μηχανικός

Σύμβουλοι: Interform A.E, αρχιτεκτονική προμελέτη ειδικών κατασκευών, Πλαίσιο Α.Ε, στατική προμελέτη ειδικών κατασκευών

 

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ