
Χαρτογραφίες
Η Χαρτογραφία, ως λέξη, προέρχεται από τις αρχαίες ελληνικές λέξεις «χάρτι» (χαρτί) και «γραφία» (γραφή-σχεδιασμός).
To ελληνοαγγλικό λεξικό περιγράφει τη Χαρτογραφία ως τον επιστημονικό τομέα της γεωγραφίας, που περιλαμβάνει τη μελέτη των τοπογραφικών χαρακτηριστικών περιοχών και τη δημιουργία χαρτών που τις αντιπροσωπεύουν.
Τα αποτυπώματα του χάρτη, η τοπογραφία της γύρω περιοχής, η ιδιαίτερη μορφολογία της και συγκεκριμένα στοιχεία της παραδοσιακής τοπικής αρχιτεκτονικής χρησιμοποιούνται ως σχεδιαστικές αναφορές για τις εννοιολογικές αρχές του έργου. Αυτά τα στοιχεία σε συνδυασμό με έναν βιώσιμο σχεδιασμό και τοπικά υλικά επιδιώκουν να προσφέρουν ένα λειτουργικό και αισθητικά βελτιωμένο περιβάλλον διδασκαλίας για το νέο σχολείο.
Τοποθεσία: Kafountine, Σενεγάλη
Έτος : 2022
Περιοχή: 4.560m²
Κατηγορία: Αρχιτεκτονική, Διαγωνισμός
Ομάδα Μελέτης: Θάνος Μουσμουλίδης – MID Studio, Μάκης Δημητρέλος, Δημήτρης Στεφανάκης – Studio 99
Σύμβουλοι:
Πλαίσιο Α.Ε, Στατική μελέτη, Interform S.A, Ειδικές κατασκευές
Η αρχική φάση ξεκινά με το σχεδιασμό του περιβάλλοντος τοίχου, μιας ρευστής πολυγραμμής εμπνευσμένη από τα σχέδια και το αποτύπωμα των καναλιών του ποταμού Casamance. Αυτό το καμπυλόγραμμο σχεδιαστικό στοιχείο λειτουργεί ως όριο που χωρίζει το σχολείο από το περιβάλλον του, υλοποιώντας έναν διάλογο μεταξύ του εσωτερικού και του εξωτερικού χώρου με ανοίγματα από μπαμπού. Ο τοίχος φιλοξενεί ένα κανάλι νερού στην κορυφή του, το οποίο συλλέγει το νερό της βροχής από τις στέγες των τάξεων και το αποθέτει στη δεξαμενή νερού στα βορειοανατολικά του οικοπέδου.


Se.
condaAaaaa
Ry
Sc.
ooooo.
h
L.
Kafou N t i n e
Se.
ne g a L.


Χαρτογραφία
Παραδοσιακός Οικισμός

M.
ast
eR
p.
La
a
nN.


Σε αντίθεση με τη ρευστή γεωμετρία του γύρω χωμάτινου τοίχου, το πρόγραμμα και τα σχεδιαστικά στοιχεία του σχολείου όπως το δάπεδο, το αμφιθέατρο και οι διάδρομοι έχουν σχεδιαστεί βάσει πιο αυστηρών γεωμετριών. Τα ορθογώνια σχήματα των οικοπέδων της πόλης Καφουντίνη αποσυναρμολογούνται και ξαναβρίσκονται στην είσοδο του σχολείου. Η διάταξη του πλέγματος εξασφαλίζει λειτουργικότητα και ευκολία κατασκευής.
Οι λειτουργίες του κτιρίου αναπτύσσονται γύρω από τον δημόσιο χώρο και την αυλή και τοποθετούνται στο κέντρο του οικοπέδου. Σε μια προσπάθεια να αναδειχθεί ένας κοινόχρηστος τρόπος ζωής, λαμβάνεται υπόψη η διάταξη των παραδοσιακών οικισμών, όπου τα κτίρια κατασκευάζονται γύρω από τον δημόσιο χώρο.






Su
S.
tai.
naA.
B
iliTy.
