Μονόλιθοι

Στο βουνό του Πηλίου, κοντά στο χωριό Άφησσος, μπορεί κανείς να εντοπίσει τη νέα ξενοδοχειακή μονάδα που σχεδιάζεται, η κατασκευή της οποίας σταμάτησε στα μέσα του 2001. Η νέα μελέτη της μονάδας στοχεύει να γεφυρώσει τη σύγχρονη και παραδοσιακή αρχιτεκτονική που μπορεί να παρατηρηθεί στην περιοχή. Τα υπολειμματικά ίχνη των κτιρίων, 23 χρόνια μετά, έχουν πλέον εγκλωβιστεί στην άγρια βλάστηση του φυσικού τοπίου. Αυτό το σκηνικό, μαζί με την πηλιορείτικη παραδοσιακή αρχιτεκτονική, αποτελεί τον βασικό άξονα της σχεδιαστικής πρακτικολογίας.

Τοποθεσία: Άφησσος, Ελλάδα
Έτος: 2023
Έκταση: 9.670m²
Κατηγορία: Ιδιωτικό Έργο

Ομάδα Μελέτης:

Δημήτρης Στεφανάκης – Studio 99

Κωνσταντίνος Π. Τριχιάς – LAASTIK Architectural Studio

Γιάννης Ρέτσιος – Φοιτητής Αρχιτεκτονικής

Κορνηλία Χριστοδούλου – Φοιτητής Αρχιτεκτονικής

Συνεργάτες:

Δημήτρης Σκορδάς – Πολ. Μηχανικός

Κωνσταντίνος Σκορδάς – Πολ. Μηχανικός

Βασίλης Μαστρογιάννης – Μηχ. Μηχανικός [PowerServ]

Γιάννης Φιλτρής – Περιβαλλοντολόγος

Σύμβουλοι:

4Hoteliers – Hotel & Travel Industry

MODEL

Monoliths I.

MODEL

Monoliths II.

DRAWING

Landscape Design II

DRAWING

Landscape Design I

Τα κτίρια είναι λευκοί μονόλιθοι που υψώνονται από τη βάση – απλές και αφηρημένες αρχιτεκτονικές μορφές που ενσωματώνονται αρμονικά με το περιβάλλον τους. Τα υλικά της παράδοσης και της γης έρχονται να διαποτίσουν την υφή και να καθορίσουν τον χαρακτήρα των κτιρίων.

Η πέτρα της περιοχής, τα ξύλινα στοιχεία, σαν να έλκονται προς τους μονόλιθους, διαμορφώνουν το ανάγλυφό τους, μένοντας κρυμμένα κάτω από τον λευκό σοβά. Τα μονοπάτια που χαράζουν το περιβάλλον και συνδέουν τα κτίρια είναι σχεδιασμένα με έμπνευση από τα παραδοσιακά πλακόστρωτα λιθόστρωτα των γύρω χωριών, καθώς και από τη σύγχρονη υλικότητα του σκυροδέματος. Σε αυτό το πνεύμα, οι παραδοσιακές τεχνικές κοπής πέτρας εμποτίζονται με λωρίδες από σκυρόδεμα που καλύπτουν τους ενδιάμεσους αρμούς.

Back to list