Διαγώνιος Γη

Η βασική ιδέα, σχεδιαστικά, είναι να διατηρηθεί το υπάρχον μονοπάτι που φαίνεται να σχηματίζει έναν διαγώνιο άξονα που διασχίζει το οικόπεδο της περιοχής χωρίζοντας το σε δύο μεγάλες τριγωνικές περιοχές.

Ο πρώτος κτιριακός όγκος τοποθετείται στο ανατολικό όριο του οικοπέδου, ενώ ο δεύτερος όγκος τοποθετείται κατακόρυφα με τρόπο ώστε το συγκρότημα να δημιουργεί σχήμα «Τ». Αυτή η κάθετη γεωμετρία λειτουργεί ως όριο που χωρίζει το κέντρο εκμάθησης από το περιβάλλον του υλοποιώντας εναν διάλογο μεταξύ των εσωτερικών και εξωτερικών χώρων. Με αυτόν τον τρόπο διαμορφώνονται δύο αυλές, διασφαλίζοντας την ανάγκη ιδιωτικότητας για τις γυναίκες. Θεωρείται επίσης σημαντική η δημιουργία μεγάλων ανοιχτών χώρων πρασίνου για αθλήματα και αναψυχή .

Τοποθεσία: Μοζαμβίκη
Έτος: 2022
Περιοχή: 3.100m²
Κατηγορία: Αρχιτεκτονικός διαγωνισμός

Ομάδα Μελέτης:

Μάκης Δημητρέλος, Φελίσια Ταστάνη, Δημήτρης Στεφανάκης

Δημοσιεύσεις:

Περιοδικό Αrchisearch [LINK]

Το πρόγραμμα κατανέμεται σε κτιριακές ενότητες, καθεμία από τις οποίες θα μπορούσε να κατασκευαστεί σε τρεις ανεξάρτητες φάσεις. Με αυτόν τον τρόπο, οι όγκοι του κτιρίου θα μπορούσαν να λειτουργήσουν τόσο ως μεμονωμένα μέρη όσο και ως σύνολο. Πρώτον, η κουζίνα και ο αποθηκευτικός χώρος, δεύτερον οι χώροι διδασκαλίας και τρίτοι οι χώροι πολλαπλών χρήσεων με τις πρόσθετες χρήσεις όπως γραφείο καθηγητή, εργαστήριο Η/Υ και τουαλέτες. Ταυτόχρονα, η προσαρμοστικότητα επιτυγχάνεται με την τοποθέτηση κινούμενων πινάκων μεταξύ των τριών τάξεων, παρέχοντας την ευκαιρία στους χρήστες να προσαρμοστούν ανάλογα με τις ανάγκες τους.

COLLAGE

Patterns

COLLAGE

Materiality

Επιπλέον, η πρόταση σχεδιάζεται σύμφωνα με τις αρχές του βιοκλιματικού σχεδιασμού. Για παράδειγμα, εγκαθίστανται εναλλακτικές πηγές ενέργειας, όπως ηλιακοί συλλέκτες και ανεμόμυλος. Επιπλέον, οι προτεινόμενες καλλιέργειες σιταριού θα μπορούσαν να παρέχουν μια σημαντική ποσότητα δημητριακών για αποθήκευση και χρήση στην κουζίνα και τις προμήθειες τροφίμων του κέντρου.

Επιπλέον, η πρότασή μας περιλαμβάνει φυσικά και τοπικά υλικά για την κτιριακή κατασκευή όπως χωματότουβλα, μπαμπού, ξύλο και ύφασμα για ελαφριές κατασκευές και σκιές. Για την κατασκευή του κτιρίου (κολώνες και δοκοί) έχει χρησιμοποιηθεί οπλισμένο σκυρόδεμα για την παροχή της απαιτούμενης αντοχής και σταθερότητας. Στα μονοπάτια πεζοπορίας που τοποθετούνται στους χώρους αναψυχής και άθλησης, διατηρείται πατημένο χώμα και προστίθεται περισσότερη φύτευση και γρασίδι.

Back to list