Κέντρο Νεανικής Επιχειρηματικότητας
Το Χάνι του Κτήματος στην οδό Θερμοπυλών, ένα από τα τέσσερα ιστορικά Χάνια που αριθμούσε η Πάφος πριν 150 χρόνια στον ιστό της πόλης, αποτελεί παράδειγμα αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της περιοχής και είναι χαρακτηρισμένο διατηρητέο. Τον περασμένο αιώνα αποτέλεσε με την χρήση του στοιχείο της κοινωνικής και εμπορικής ζωής της πόλης αλλά κυρίως στοιχείο της διαπολιτισμικής λειτουργίας και της ανέφελης συμβίωσης Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.
Το χάνι, τουρκική λέξη «πανδοχείο», προήλθε από την περσική khan, που σημαίνει ομάδα ταξιδιωτών που διήνυαν μεγάλες αποστάσεις, φιλοξενούσε τους ταξιδιώτες των περασμένων αιώνων με τα ζώα και τις άμαξες που διανυκτέρευαν στα κτίσματα και την εσωτερική τους αυλή. Με την αποκατάσταση του Χανιού Θερμοπυλών θα ολοκληρωθεί η ολική ανάπλαση και η αναζωογόνηση του παραδοσιακού κέντρου με πυρήνα το Χάνι του Ιμπραήμ και συνοδευτικά το Χάνι του Φελλάχογλου που έχουν ήδη αποκατασταθεί μεταμορφώνοντας όλη την περιοχή σε πνεύμονα οικονομικής και κοινωνικής αναζωογόνησης, συνδέοντας τη σύγχρονη Πάφο με την ιστορία της.
Τοποθεσία: Πάφος, Κύπρος
Έτος: 2023
Έκταση: 3.770m²
Κατηγορία: Αποκατάσταση, Διαγωνισμός
Ομάδα Μελέτης:
Δημήτρης Στεφανάκης – Studio 99
Φώφη Γιαμάκου – Giamakos Architects
Γιάννης Ρέτσιος – Φοιτ. Αρχιτεκτονικής
Γιάννης Μιμήτος – Φοιτ. Αρχιτεκτονικής
Κωνσταντίνος Π. Τριχιάς – LAASTIK Architectural Studio
Σύμβουλοι:
Νίκος Χατζηνικολάου – Πολ. Μηχανικός
Δημήτρης Σκορδάς – Πολ. Μηχανικός
Αρχικές Χειρονομίες
Μορφολογικά Στοιχεία
Η αρχιτεκτονική μας πρόταση συντάχθηκε με γνώμονα την προστασία, διατήρηση και ανάδειξη του κτιριακού συγκροτήματος συμβάλλοντας στην ολοκλήρωση της αισθητικής αναβάθμισης του ιστορικού εμπορικού κέντρου της Πάφου. Παρατηρώντας πολεοδομικά την χαρτογράφηση της περιοχής συναντήσαμε διατηρητέα κτίρια με εμφανή την πέτρα στις όψεις και κτίρια με χρωματισμένο σοβά.
Ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε στην ανάλυση της ιστορικής μορφής και των στοιχείων έτσι ώστε η ριζική αισθητική, λειτουργική και ενεργειακή αναβάθμιση των υφιστάμενων κτιρίων να μην αναιρέσει την ιστορική τους αξία, μετρατρέποντάς τα σε σύγχρονο επισκέψιμο χώρο νεανικής επιχειρηματικότητας με εργαστήρια, καταστήματα, εστιατόριο και νέο κτίριο επαγγελματικής κατάρτησης.
Το διατηρητέο συγκρότημα ακολουθεί τις αρχές αποκατάστασης και επαναπροσδιορίζεται με τις νέες χρήσεις και την κατασκευή του νέου κτιρίου. Με την ολοκλήρωσή του θα αναβιώσει στη σύγχρονη ζωή του τόπου σαν αναπόσπαστο κομμάτι της πολεοδομικής ενότητας και του πολιτισμού της πόλης, αποτελώντας μαζί με τους άλλους πόλους των παραδοσιακών κτιρίων της άμεσης και ευρύτερης περιοχής ένα ισχυρό μοχλό ανάπτυξης και ευημερίας.
Στόχος μας να διατηρηθεί για το μέλλον και τις επόμενες γενιές αποτελώντας έκφραση στο χώρο και στον χρόνο της συλλογικής μνήμης. Να δημιουργηθεί μια ατμόσφαιρα στο χώρο όπου θα ζωντανεύουν οι μνήμες του παρελθόντος και θα επαναπροσδιορίζεται ο χαρακτήρας του ιστορικού κτιρίου παράλληλα με την επίτευξη της επιχειρηματικής αειφορίας και επαγγελματικής κατάρτισης των νέων, προσδίδοντας περαιτέρω δυναμική στην εμπορική κίνηση της περιοχής.
Μια τριλογία με τα υλικά, την μνήμη και την αίσθηση – το βίωμα του τόπου υλοποιείται στο κέλυφος και στους χώρους του κτιρίου, σαν μία μεγάλης κοινωνικής σημασίας ενότητα που ανοίγεται προς την πόλη και την ιστορίας της.